+90 532 270 18 82
7/24 Çağrı Merkezi
İstanbul, Türkiye
7/24 Bize Ulaşabilirsiniz

Fotoğraf Makinesi Çekim Modları

Yayınlayan: İlker KOÇ
Kategori: Bilgiler

Fotoğraf makinesi, ışığı ölçer ve kullanıcıya bilgi verir. Kullanıcı da bu bilgileri yorumlayarak diyafram enstantane ve iso’yu ayarlar. Fakat her seferinde bu değerleri tek tek ayarlamak, bazen zaman kaybına, bazen de anı kaçırmanıza sebep olur. Bu sebeple kamera da çekim modları seçeneği bulunuyor. Bu seçenekler sayesinde bazı değerleri kamera sizin yerinize otomatik olarak ayarlar. Böylelikle anı kaçırmadan rahatlıkla fotoğraflarını çekebilirsiniz. Fotoğraf makinesi çekim modları hakkında

  • Otomatik mod: Bu seçenek genellikle kadran üzerinde yeşil simge olan A+ ile gösterilir. Bu moda kamera tüm pozlama elemanlarını otomatik olarak ayarlar. Ayar yapmaya vakit bulamadığımız da genellikle bu modu kullanırız. otomatik modda çektiğimiz fotoğrafta bazı kusurlar vardır. Makinemiz ortama bağlı olarak, Diyafram, Enstantane, İso, Flaş gibi pozlama ayarlarının tam ve düzgün oluşturamadığında kusurlu bir fotoğraf çekmiş oluruz. Bu gibi sorunlar sebebiyle fotoğrafçılar otomatik modu pek tercih etmez. Sizde kendinizi geliştirmek istiyorsanız otomatik moda fazla oyalanmadan yavaş yavaş program moduna geçmelisiniz.
  • Program modu: Kadran üzerinde p harfi ile gösterilir. Bu modda kullanıcı, beyaz ayarı, flash iso gibi değişkenleri kendi ayarlarken diyafram ve enstantane kamera otomatik olarak belirler. Bu modun en önemli özelliklerinden 1 tanesi program kaydırma özelliği. Bu özellik sayesinde siz aslında bu moddayken diyafram ve enstantane ayarlayabiliyorsunuz, Sizlerde fotoğrafçılık ve ilerlemek istiyorsanız program modunu inceliklerini öğrendikten sonra yavaş yavaş diyafram öncelikli moda geçebilirsiniz. Fotoğraf makinesi çekim modları
  • Diyafram öncelikli mod: Makine kadranı üzerinde A veya AV simgesi ile ifade edilir. Bu noktada diyaframı kullanıcı ayarlarken enstantane değerini kamera otomatik olarak atar. Diyafram öncelikli mod genellikle manzara ya da portre çekimi gibi alan derinliğinin önemli olduğu durumlarda kullanılır. Portre fotoğrafçılıkta genellikle düşük alan derinliği kullanılır. Bu mod, çekilmek istenen cismi daha çok öne çıkaran bir yöntem olduğu için portre fotoğrafçıları tarafından tercih edilir. Av modu sadece portre çekimlerinde değil, aynı zamanda manzara çekimlerinde de kullanılır. Manzara çekerken alan derinin yüksek tutmak adına diyafram değerini yükselterek fotoğraf çekimi yapıyoruz. Portre ya da manzara fotoğrafı çekebilmek için yalnızca AV moduna ihtiyacımız yok. Makineniz üzerindeki akıllı otomatik modlarda kullanarak bu tip fotoğrafları çekebilirsiniz.
  • Portre Modu: Kamera üzerinde yüz simgesi ile ifade edilir. tam otomatik olan bu modda kamera otomatik olarak küçük bir diyafram değeri seçerek çekim yapılmak istenen nesneye odaklanır ve netleştirir. Arka planda kalan bütün görüntü flulaşır. Bu modda hiçbir değere müdahale edilemez. bu modun en büyük yardımcısı makinenin üzerine taktığımız lenslerdir. Portre modu ne işe yarar sorusuna cevap bulmaya çalıştık.
  • Manzara Modu: Ağaç veya dağ simgesi ile kadran üzerinde gösterilir. Manzara modu tam otomatik moddur. Yani bu modda da kullanıcı hiçbir değere müdahale edemez. Manzara modunda kamera en yüksek diyafram değerini otomatik olarak ayarlar böylelikle kadrajda görünen her yer en yüksek netliğe sahip olmaktadır.

Çekim modları, Otomatik modları değil de yaratıcı notları tercih etmeniz sizin için daha faydalı olacaktır. Diyafram, öncelikli modu iyice kavradıktan sonra diyaframın fotoğrafa etkisini öğrenip yavaş yavaş enstantane öncelikli moda geçebiliriz.

  • Enstantane öncelikli mod: Kadran üzerinde S veya TV simgesiyle gösterilir. Bu modda enstantaneyi kullanıcı ayarlarken, diyafram kamera tarafından otomatik olarak ayarlanır. Hareketli nesnelerin net bir şekilde devamlılık hissi ile çekilmesini sağlayan bu mod hareketi dondurma netliliğindede kullanıcıya yardımcı olmaktadır. Hareketli fotoğrafı yakalamanın tek koşulu TV modu değildir, makineniz üzerinden Spor Modunu seçerek de hareketi yakalayabilirsiniz.
  • Spor modu: Kamera üzerinde koşucuya benzeyen simgeyle gösterilir. Bu modda kamera enstantaneyi olabildiğince hızlandır. Böylelikle hareketin yakalanması amaçlanır. Maç sırasında oyuncuların fotoğraflarının net bir görüntü ile kaydedilmesi bu mod sayesinde sağlanır. Bu modlarda enstantane ve diyafram kavramlarını iyice öğrendikten sonra artık öğrendiklerinizi manuel modda kullanmanın zamanı gelmiştir. Bu sebeple manuel moda geçip ayarları artık kendiniz yapmaya başlayabilirsiniz.
  • Manuel mod: Kadran üzerinde M harfi ile ifade edilir. Bu modda tüm pozlama ve değişkenlerini kullanıcı ayarlar. Manuel çekim modu fotoğrafçıya, mevcut ışık ve ortama göre diyafram, enstantane ve iso yu beraberce kullanabilme özgürlüğü tanır. Yani aslında modlar arasındaki en yaratıcı mod budur. Manuel modda doğru değerler kullanılarak çekilen görüntü, diğer otomatik modlarda çekilen görüntüden çok daha net, derin, ve profesyonel bir çekim olacaktır.

Enstantane Nedir?

Fotoğraf çektiğimiz sırada makinemizin perdesinin açılıp kapanma hızını temsil etmektedir ve enstantane değeri arttırdıkça perdemiz daha hızlı bir şekilde açılıp kapanır. Eğer ki bu değeri azaltırsak bu durumda enstantane süresi artar ve perde daha yavaş bir şekilde kapanmış olur. Peki bunun fotoğrafımız da nasıl bir etkisi olur diye soracak olursanız, Örneğin hareket halindeki bir nesne yüksek enstantane değeri çekilecek olursa fotoğrafın hemen her yeri tamamen net bir görüntüye ulaşır. Fakat enstantane değerini düşürdüğümüz zaman ise fotoğrafın, belirli alanları net iken bazı bölgelerde hareketten dolayı bulanıklık görüntü oluşur. Biz bu hareket bulanıklığını engellemek için enstantane süresini arttırmalıyız. Enstantane ayarı yapılırken, değişim gösteren sayısal değerler, bizim bir saniyemizin bölünmüş halidir.Mesela enstantaneyi azaltırsak 1 değerine ulaşırız. Bu bizim perdeyi 1 saniye boyunca açıp kapatacağımız anlamına geliyor. Eğer ki değer artırılırsa bu sefer saniyenin 1/50 ya da daha da arttırırsak saniyenin 1/125 gibi değer sürekli artmaktadır ve bu bilgi ile de şunu yapacağız. Örneğin hareketli bir objeyi çekeceğimiz sırada net bir görüntü elde etmek için enstantane değerini artırmamız gerekiyor ki hareket bulanıklığını engelleyip ve daha net fotoğraflar çekebilelim.Örneğin hareketli bir objeyi çekeceğimiz sırada net bir görüntü elde etmek için enstantane değerini artırmamız gerekiyor ki hareket bulanıklığını engelleyip ve daha net fotoğraflar çekebilelim.Örneğin hareketli bir objeyi çekeceğimiz sırada net bir görüntü elde etmek için enstantane değerini artırmamız gerekiyor ki hareket bulanıklığını engelleyip ve daha net fotoğraflar çekebilelim. Çekim modları

Diyafram Nedir?

Diyafram, lens genişliğidir. Sembolu F ile tanımlanır. Lensin yanında, örneğin F/1.8 yazar. sayı arttıkça diyafram daralır. F/1.8 daha geniş diyafram iken, F/16 ise daha kısık bir diyafram anlamına gelmektedir. İki lensi yan yana koyduğumuz zaman daha küçük sayı değerine sahip olan daha geniş diyaframlı bir lens anlamına gelmektedir. Diyafram, çekmiş olduğumuz fotoğraflarda alan derinliği etkilemektedir. Alan derinliği elde etme konusunda diyafram bizim için çok önemli ve lens tercihi yaparken de geniş diyaframlı bir lens tercih etmemiz daha doğru ve görsel olarak estetik fotoğraflar elde etmenizi sağlayacaktır. Peki her zaman mı? Hayır, her zaman değil. Şöyle ki, bazı sahnelerde geniş diyaframlar fotoğraf çekmeye ihtiyaç duyarız. Örneğin, portre çekiminde sadece gözler ve yüz odaklı olsun isteriz. Ama ama manzara fotoğrafı çektiğinizde her yer net olsun isteriz. Böyle bir durumda tabiki diyafram değerini arttırır ki her yer net olsun. Böylece sahneye göre aslında kullanacağınız diyafram değeri de değişmektedir. Her lensin kendine ait farklı diyafram değeri vardır. Şöyle ki, bazı lensler F1.8 den başlar, bazı lensler F/1.4 den başlar, bazıları ise F/4 ten başlıyor. Bu bilgiyle beraber geniş diyaframlı bir lense ihtiyacınız varsa F/1.8 den veya F/1.4 ten başlayan bir lens tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

İso nedir?

Bütün fotoğraf makinelerinin içerisinde cep telefonları da buna dahil, görüntünün oluşmasını sağlayan sensör vardır. Bu sensör ışığı algılar ve görüntü oluşturur. İso değerinin arttırılıp azaltılması ile sensörün hassasiyeti değiştirilmiş olunur. İso değeri artırılarak karanlık ortamda yapılan çekimin aydınlık gözükmesi sağlanacağı gibi, değer azaltılarak da göz alıcı aydınlıktaki ortamların ışığının normal biçimde görüntüye aktarılması sağlanır.
Fakat iso’nun fotoğrafınıza şöyle bir dezavantajı da vardır. Eğer ki İso yu çok fazla arttırırsak fotoğrafımız da kumlanma dediğimiz, netliğini kaybettirici çeşitli etkilere neden olur ve bu da fotoğrafınızın kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yüzden de iso değerini olabilecek en minimum seviyede tutmak her zaman daha iyidir.

Fotoğraf makinesi çekim modları hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. İkinci el fotoğraf makinesi alım satım, 2, el fotoğraf makinesi alan yerler, fotoğraf makinesi alan dükkanlar hakkında sorularınız olur ise yorumlarda ya da internet sitemiz üzerindeki numaralardan bizlere ulaşabilir fiyat alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

WhatsApp WhatSapp Hattı